psykolog.ax
Hej! Här kan du läsa lite om mina favoritteorier, något smått om min bakgrund eller läsa min CV på LinkedIn.
Ohjausta, neuvontaa ja psykoterapiaa myös suomeksi.
I offer counseling and psychotherapy in english.
LEG. PSYKOLOG - LEG. PSYKOTERAPEUT
PSYKOLOG SAKKUNNIGTJÄNSTER & PSYKOTERAPI
Psykologens arbete grundar sig i vetenskapen om människan. Universitetstubildningen tar ca. 5-6 år. Därefter förutsätts psykologen arbeta med tillräcklig handledning och aktuell vidareutbildning för att upprätthålla tillräcklig kompetens. Psykologens hantverk är att tillämpa psykologisk sakkunskap i mötet med olika sorters människor och liv och att i mötet använda ett respektfullt aktivt lyssnande och dialog för att skapa ny förståelse och nya möjligheter och alternativa sätt att tänka, känna och handla. Vidareutbildning till psykoterapeut tar från 3 år. All behandling baserar sig på psykologisk sakkunskap och aktuell evidensbaserad metod och psykologisk forskning.
Psykologens och psykoterapeutens yrkestitel är skyddad för kvalitetssäkring. Psykolog och psykoterapeut har lagstadgad tystnadsplikt. Se närmare information på Valviras hemsida för tillstånd och tillsynsverket för social och hälsovård. Information om psykologens yrkesetik på svenska på Psykologförbundet i de gemensamt antagna principerna för psykologer i Norden. På finska på Psykologiliitto.
Sonja Dolke - psykolog.ax
Kort om mina teoretiska referensramar:
Neuro-
vetenskap
Neurovetenskapen och dess tillämpade forskningsområden ger oss alltmer kunskap om våra individuella och gemensamma livsvillkor. Hjärnan är plastisk och har möjlighet till reparation och förändring. Vi har viktig kunskap om hur våra hjärnor har vissa svårigheter att anpassa sig till modern samhällsutveckling och hurudana utmaningar vi kan räkna med att ha som människor, att klara av att hantera våra känslor, tankar och beteenden. Förhoppningsvis blir vetenskapen om vårt psykes sårbarheter och risker allmän kunskap så småningom. Då kan vi äntligen göra oss av med fördomar och förutfattade ideer kring psykisk hälsa och psykisk ohälsa.
Anknytningsteori
& utvecklings-psykologi
Människobarnet föds helt beroende av sin omgivning för att överleva. Spädbarnet knyter an och anpassar sig till personer som finns närmast och mest tillgängliga. Beroende på hur dessa visar omsorg om barnets fysiska behov och behov av närhet och skydd speciellt i farosituationer eller lägen som uppfattas som hotfulla av barnet lär sig barnet i olika grad reglera sina fysiska reaktioner och utvecklar i olika grad stresstålighet och förmåga att relatera till sig själv och andra. Den tidiga anknytningens kvalitet i växelverkan med vår biologi och våra erfarenheter lägger grund för hur vi relaterar till oss själv och andra, hurdana inre föreställningar vi har kring relationer. Våra tidiga strategier handlar om överlevnad. Hur självständiga vi har behövt vara, hur mycket ensamhet vi har behövt tåla, hur beroende av andra, har vi blivit tröstade eller bortvisade, har trösten varit trygg eller hotfull. Senare under livet kan vi märka att våra överlevnadsstrategier och trygghetsstrategier har oönskade biverkningar. Vår tidigare känsloprogrammering kan hota våra aktuella relationer när vi reagerar och beter oss utgående från gamla mönster eller upprepar tidigare skadliga modeller. Vi kan lära oss att utveckla tryggare och mer fungerande mönster i relation till oss själva och andra.
Relationell synvinkel
-vi är våra relationer
Våra tidiga relationer formar hur vi upplever oss själva och hur vi uppfattar välden runt oss och hur vi skapar relationer till andra. Vår förmåga att skapa relationer till andra är en viktig resurs för att hantera svårigheter och kriser. Genom erfarenheten av goda relationer och strävan att förstå oss själva och andra bättre kan vi under hela livet utveckla det dubbla behovet och utmaningen att både vara i närhet och i självständighet.
Narrativ
tradition
- Berättelsens kraft
Vi människor skapar ständigt mening av det vi är med om. Vi skapar berättelser om varför vi reagerar som vi gör, varför vår partner är tyst eller våra barn är olydiga. Det kan räcka med en hostning eller en bortvänd blick för att en berättelse ska ta form i vårt huvud, om våra grannar, våra chefer, våra vänner. Så fungerar våra hjärnor då vi med minsta möjliga ansträngning försöker förstå våra relationer, oss själva, vår omgivning och den tid vi lever i. Som i en film skapar vi berättelser om hjältar, förlorare, offer och visa rådgivare; om dumhet, ondska, vett och godhet. Vi berättar berättelser om varandra och oss själva till oss själva och varandra. Vi tittar på, lyssnar på och läser berättelser. Media föder oss med berättelser. Berättelserna ger våra liv och vår tid mening och struktur. Vid svårigheter och lidande börjar ibland berättelsen om problemet dominera hela livsberättelsen så att du själv till slut tror att du, din partner, barn eller chef är problemet. Vissa händelser eller återkommande teman kan göra så att vi småningom får en berättelse som inte ger utrymme åt annat. I narrativ tradition söker man nya berättelser och ord för att också hitta berättelserna om kraft, förmåga, godhet för att frigöra människans inneboende förmåga att vara expert i sitt eget liv och hitta de lösningar som behövs. Genom att i samtal återberätta våra berättelser hör vi oss själva tydligare.
Kreativitet - konst - - lek - humor
I samtalet skapar orden och berättelserna förståelse och nya möjligheter. I mitt arbete söker jag också verktyg i lek, skapande metoder och kreativa uttryck för att ge uttrymme och gestalt för det svårfångade och ta vara på den mänskliga skaparkraften. Via våra sinnen kan vi öppna för och stärka utveckling.
Bakgrund:
Sedan 2005 har jag arbetat som psykolog med att undersöka och försöka förstå människan, tankar, känslor, beteende, utveckling och intellekt. Min resa började med arbete med barn på Folkhälsans habiliteringsavdelning i Helsingfors. Där lärde jag mig att jobba i team och se frågor ur olika synvinklar. Jag lärde mig om neuropsykologi och psykiatri. Mitt intresse för föräldraskapets utmaningar och möjligheter väcktes och jag blev också själv förälder. Under den tiden märkte jag hur mycket utveckling och strukturer intresserade mig.
Efter att vi småningom blivit en familj på fem personer och flyttat några gånger fortsatte mitt arbete som psykolog på familjerådgivning. De riktigt små barnen, lekterapi och parrelationer intresserade mig alltmer. Med hjälp av utbildning i familjeterapi lärde jag mig alltmer om dynamiken och betydelsen i nära relationer. 2010 startade jag firma eftersom jag alltid njutit av friheten att bestämma själv. För att arbeta mer på djupet vidareutbildade jag mig till psykoterapeut med inriktning på familj och relationer och hade hjälp av psykoterapi för egen del.
Som psykoterapeut med inriktningen familjeterapi arbetade jag efter att ha jobbat och bott två år i Vasa, Finland vidare i Mariehamn, Åland alltmer med parterapi och föräldrastöd på Folkhälsans familjerådgivning i Mariehamn.
Samtidigt vidareutbildade jag mig under 1,5 år i psykologiskt arbete med under skolålderns barn. Vintern 2014 sökte jag mig till projektinitiativet psykolog för under skolålderns barn på Åland. Utmaningen att bygga upp och forma psykologtjänster för barn med familjer under skolåldern kändes utmanande och rolig. 2016 sade jag upp mig på familjerådgivningen och har haft möjlighet att alltmer arbeta terapeutiskt via min egen mottagning. Sedan hösten 2016 utbildar jag mig vidare i barnneuropsykologi.
Arbete med människor är ett hantverk som kräver lyhördhet, ödmjukhet, humor och mod (bland annat). Det är ett privilegium att få arbeta med relationer, utveckling, förändringar och med människors tankar, känslor och beteenden.
Läs mer om min yrkesmässiga bakgrund på LinkedIn.
Hopp - förståelse - strategier
Jag började livet som lillasyster, senare även storasyster. Jag har flyttat som barn, försökt passa in. Varit känslig, varit blyg, känt mig onormal. Lärt mig vad som krävs för att passa in. Tidigt mött psykisk ohälsa och också psykisk sjukdom trots att jag inte då hade ord eller förståelse för det. Varit ensam. Drömt och tänkt mycket. Försökt få andra att ha det bra. Struntat i mig själv. Levt mitt i kriser. Ärvt mycket skam.
Att lära mig nytt, upptäcka andra världar och utvecklas har fört mig vidare. Viktiga människor har inspirerat och format mig. Livet gav mig en fantastisk partner trots olika besvikelser och rädslor. Därtill har vi fått tre barn som förändrat mig. Mycket läsande, reflektion och möjlighet till fortsatt utbildning och handledning har gjort att jag fått se människors liv förändras.
Jag tror att det är förändringarna och erfarenheterna av kraften då människor förändras, förstår varandra, får nya insikter och synvinklar som driver mig framåt. Strategier att bära och hantera motgång och lidande är viktiga att öva och dela. Psykologin ger mycket användbar kunskap för hur vi kan bygga en meningsfull tillvaro och utvecklas som människor. Kunskapen motiverar till att sträva till att göra arbetet allt bättre och framförallt att i själv försöka vara mitt bästa jag och göra det bästa av det här som kallas livet.