top of page

psykolog.ax

PAR-RELATION

7 Gyllene

Regler

Hur mycket energi, kärlek, eftertanke och ansträngning sätter du på din parrelation? Du kan läsa på om vad forskare säger om kärlek och parrelation. Det finns en hel del. Läs Gottmans 7 råd om vad som utmärker parrelationer som håller. Läs Sue Johnssons 7 livsavgörande samtal om hur du stärker din relation genom att vara sårbar och inte reaktivt reagera på negativa signaler. Det gemensamma som forskarna och terapeuterna betonar är: det börjar med dig. Du kan bara ändra på dig själv. Du kan ta ansvar för hur du kommunicerar och reagerar.  Du kan bli relationssmart.

Fästpunkt 1

Kärlek & krig i nära relationer

Våra nära relationer har potential att locka fram det bästa och sämsta hos oss. De positiva varma känslorna gör oss även sårbara för besvikelse. I intimiteten väcks våra tidiga känslospår av behov, beroende och utsatthet. Våra erfarenheter av att tidigare ha blivit sedda eller sårade spökar många gånger i aktuella relationer. Beroende på hur och vad vi lärt oss i tidigare relationer har vi olika strategier att hantera känslostormar och de "ups and downs" som hör till varje relation. Hur vi klarar av att behandla varandra med respekt i nära relationer visar hur vi själva mår psykiskt. Att kunna bemöta sig själv och andra med respekt, värme, omsorg och förståelse är kännetecken för psykisk hälsa.

Hur går parterapi till?

Parterapi anpassas alltid efter varje par. Vanliga steg i parterapi hos mig är genomgång av er situation tillsammans med er båda. Individuella besök för att båda ska få möjlighet att formulera förhoppningar och farhågor på egen hand. Det centrala är samtal tillsammans då båda förutsätts lyssna och tala med respekt. Vi går ofta också igenom teori kring kommunikation och känslor i parrelationen och övar nya mönster beroende på vad det är ni önskar hjälp med. Min uppgift som terapeut är att skapa en accepterande och bekväm atmosfär, att söka  förståelse för båda era synvinklar och dela sakkunskap kring parrelation med er. Teman som kan vara aktuella: olika behov och förväntningar, kriser i parhistorian, svek och brist på tillit, distans och tomhet, återkommande gräl och negativa mönster, känslor av ensamhet, svartsjuka.

Fästpunkt 2

Parterapi

Funderar du över hur ni talar med varandra, hur ni talar om varandra, hur ni rör varandra eller låter bli, hur ni sköter beslut och ekonomi?

 

Känslomässig problematik, livskriser och kommunikationssvårigheter är vanliga utmaningar i parrelationen som kan vara bra att söka parterapi för.

 

Samtidigt är det också vanligt att psykisk ohälsa, beroendeproblematik eller våldsproblematik hos den ena parten starkt påverkar parrelationen. Då är det första steget till förändring individuellt arbete av den som äger problemet. Då kan individuellt stöd även för den andra behövas via egna stödsamtal. Först senare kompletterar man eventuellt med parterapi.

> Psykologiguiden /relationer

Psykolog Sonja Dolke, psykolog.ax

Mottagning i Mariehamn, Åland:

Ta kontakt för tid  och förfrågningar via Medimar från och med mars 2018.  

Jag har mottagning på Medimar - info & bokning

bottom of page